MOK: A döntéshozók manipulálják a közvéleményt

MTI
2007.06.29. 16:57

Az egészségbiztosítási rendszer kapcsán készült lakossági közvélemény-kutatási adatokat a döntéshozók sarkítottan és célzatosan használják fel, mondta el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Éger István véleménye szerint a döntéshozók manipulálják a közvéleményt, hiszen a lakosság többsége laikusként nem tud szakmai válaszokat adni a kérdőívekben feltett kérdésekre.

"Aljas dolog megkérdezni a lakosságot egy olyan súlyos szakmai kérdésről (egészségbiztosítási rendszer), amelyről még a szakértők közül is csak a tényleg autentikusak és nagy szakértelemmel bírók tudnak válaszokat megfogalmazni" - fogalmazott a köztestület elnöke. A MOK egyféleképpen tud fellépni a manipuláció ellen, azzal, hogy tisztességesen tájékoztatja a lakosságot, hogy a kialakuló rendszer csődhöz vezet, emelte ki az elnök.

Éger István megjegyezte, a körvonalazódó egészségbiztosítási rendszer egy sor, az ágazatban jelen lévő problémát nem rendez, mint például az orvosok és szakdolgozók bérezését, a térségi egyenlőtlenségeket vagy az infrastruktúra fejlesztését. Hozzátette, az egészségügyet az elmúlt egy évben tudatosan lerohasztották, ezért a költségvetési megszorítások mellett a betegek egyre kiszolgáltatottabbak lettek.