Lövétei: Meg kell tartaniuk a titkokat az OVB-tagoknak

MTI
2007.07.16. 22:22
Az OVB-tagoknak meg kell tartaniuk a titkot, a titoktartási kötelezettség azonban csak időleges, mert ha hitelesítenek egy népszavazási kérdést, akkor nyilvánosságra kell hozni beadójának nevét, mondta Lövétei István alkotmányjogász az MTI-nek.

Az alkotmányjogászt azzal kapcsolatban kérdezte a távirati iroda, hogy a múlt héten nyilvánosságra került a népszavazást kezdeményező nyelvész neve.

A választási eljárásról szóló 1997-es törvény szerint a választási bizottságok működése és tevékenysége, valamint a választási bizottságok rendelkezésére álló adatok - törvényben megállapított kivétellel - nyilvánosak. A választási eljárás nyilvánossága ugyanakkor nem sértheti a szavazás titkosságát és a személyhez, valamint a személyes adatok védelméhez fűződő jogokat. Az alkotmányjogász elmondta: titoksértés esetén a kiszivárogtatót mindenképpen felelősség terheli, kérdéses azonban, hogy felelősségre vonható-e az, aki a kiszivárogtatott információt nyilvánosságra hozza.

A felelősség kérdése azonban csak akkor értelmezhető, ha létezik felelősségre vonási rendszer. Az OVB tagjai esetében viszont nincs ilyen: a tagot delegáló párt felelőssége mindössze abban áll, hogy visszahívhatja emberét, hangsúlyozta Lövétei István.