Volt rádiósok tiltakozásnak a Magyar Rádióban kialakult helyzet miatt

MTI
2007.07.28. 18:54
Közel százhetvenen csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, amelynek aláírói - volt rádiósok, értelmiségiek - azt kérik a közjogi méltóságoktól, hogy hatáskörük és társadalmi presztízsük latba vetésével akadályozzák meg a Magyar Rádióban "felgyorsult rombolási folyamatot" - a felhívást az egyik aláíró szombaton juttatta el az MTI-hez.

A köztársasági elnöknek, az Országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek, az ORTT-nek, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságnak, valamint a Magyar Rádió Zrt. kuratóriuma elnökségének és kuratóriumának küldött petícióban az aláírók úgy fogalmaznak: az intézmény tavaly "augusztus 1-je óta regnáló elnöke az elmúlt kilenc hónap során nem azt a programot valósítja meg, amellyel elnyerte a kuratórium elnöksége, s a kuratórium bizalmát; ennek nyomán a Magyar Rádióban olyan légkört alakított ki, amelyben nemhogy alkotni, de lassan dolgozni, élni sem lehet".

A felhívás szerint Such György, a Magyar Rádió elnöke a magyar rádiózás harminc-negyven éve meghatározó alkotóit lehetetleníti, vagy távolítja el, és stratégiai posztokon olyan embereket alkalmaz, akik szakmailag alkalmatlanok, és tevékenységükkel rombolják a közszolgálati médium presztízsét.

"Arra kérjük Önöket, amíg nem késő, állíttassák le az átalakításnak nevezett romboló folyamatot, s rendeltessenek el egy átfogó vizsgálatot, amelyik fényt derít arra, hogy a pillanatnyilag működő vezetés alkalmas-e egy több mint nyolcvan esztendős intézmény irányítására" - írják a petícióban.

A felhívást mások mellett Matuz István fuvolaművész, Zalán Tibor költő, Nagy Bandó András humorista, Nógrádi Gábor író, Csengery Adrienn előadóművész, Sáry László zeneszerző, Czakó Gábor író, Csath Magdolna egyetemi tanár, Csoóri Sándor író, Kovalik Márta, a Magyar Rádió örökös tagja, Szilágyi Szabolcs, a rádió volt varsói tudósítója, az éhségsztrájkot folytató rádiós, Cs. Kádár Péter és a Stúdió 11 tagjai írták alá.

A Magyar Rádió nem kíván reagálni a petícióban foglaltakra - közölte az MTI megkeresésére Borbély Julianna kommunikációs igazgató.