Egyenlő Bánásmód Hatóság a melegházasságért

MTI
2007.09.21. 12:43

A leszbikus, a meleg, a biszexuális, valamint a transznemű emberek számára a házasság intézményének megnyitását szorgalmazza az Egyenlő Bánásmód Hatóság - jelentette ki Demeter Judit, a szervezet elnöke pénteken Budapesten a szexuális irányultság miatti diszkriminációról tartott parlamenti meghallgatáson.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tanácsadó testülete az ezzel kapcsolatos állásfoglalását ezen a héten az országgyűlés elé terjesztette - emlékeztetett Demeter Judit. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy tavaly készített felmérés szerint rejtett diszkrimináció lelhető fel az Európai Unió tagállamaiban. Példaként említette a szexuális irányultság miatti diszkriminációt, a romákkal és a fogyatékosokkal szembeni megkülönböztetést.

Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkára szerint minden embert teljes körű jogegyenlőség illet meg szexuális irányultságtól függetlenül. Egy modern európai demokráciában törvényben kell kimondani a magánszféra sérthetetlenségét, az egyéni boldogsághoz való jogot - fejtette ki az államtitkár, hozzáfűzve, ezért örül az SZDSZ csütörtökön a parlament eléterjesztett, az azonos neműek kapcsolatát érintő törvényi javaslatának.