Fenntartanák Tóth András mentelmi ügyét

MTI
2007.10.02. 15:42

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén úgy döntött: azt javasolja a parlamentnek, ne függessze fel Tóth András szocialista képviselő mentelmi jogát; erről a bizottság szakértője tájékoztatta kedden az MTI-t.

Karsai József elmondta: a bizottság azért tárgyalta a szocialista képviselő - a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő volt politikai államtitkár - mentelmi ügyét, mert ellene rágalmazás miatt feljelentést tett három fideszes képviselő, Rogán Antal, Németh Zsolt és Révész Máriusz.

A feljelentők azt kifogásolták, hogy Tóth András 2005-ben az úgynevezett Mucuska-gate-ről a miniszterelnöknek készített jelentésében azt írta, hogy a három ellenzéki politikus "közvetlen, rendszeres és bizalmi" kapcsolatban volt az ügy szereplőivel: a Szatmári-házaspárral, főként Szatmári Tiborral.

A felfüggesztés mellett és ellene szavazók indokairól Karsai József nem kívánt részleteket közölni. A 2005-ös jelentés szerint a "Szatmári-ügy" szervezőinek célja az volt, hogy a törvénytelen módon megszerzett minősített adatokat eltorzítva, az esetet "kémügynek" feltüntetve, kormányzati tisztségviselők "félrelépéseivel" összekapcsolva botránykeltésre, a kormány munkájának ellehetetlenítésére használják fel.