Siófok nem megy Veszprém megyébe

MTI
2007.10.08. 13:16

A siófoki kistérségi tanács megtárgyalta és egyhangúlag elutasította azt a Veszprém megyei kezdeményezést, hogy Siófok váltson megyét a környező településeivel együtt, nyilatkozta Balász Árpád Siófok polgármestere hétfőn.

Az előzményekhez tartozik, hogy Balatonvilágos képviselő-testülete egy idén márciusban meghozott határozatával kezdeményezte Veszprém megye elhagyását és teljes közigazgatási területének Somogy megyéhez való csatlakoztatását alapvetően közlekedési, egészségügyi ellátási és közoktatás-szervezési okokkal indokolva lépését. Leghamarabb 2010 októberében, a következő önkormányzati választás napján valósulhat meg a megyeváltás, amit somogyi közgyűlés egyhangúlag támogatott, míg a veszprémi közgyűlés 18 nem, 7 tartózkodás és 5 igen szavazattal elutasított.

Nyár végén a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő levélben kereste meg Siófok polgármesterét javaslatával, ami arról szólt, hogy a város a környező kistelepüléseivel együtt hagyja el Somogy megyét és csatlakozzon Veszprém megyéhez. "A közlekedés-földrajzi és az alapfokú közszolgáltatási ellátás érvei mellett felmerül egy harmadik érv is, a történelmi..." - szól Lasztovicza Jenő levele, utalva arra, hogy Siófok valamikor Veszprém megyéhez tartozott.