Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előzetesben marad Katus Ferenc

MTI
2007.10.09. 16:09

A Csongrád Megyei Bíróság kedden helybenhagyta a Szegedi Városi Bíróság döntését, ami Katus Ferencnek, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról szólt. Katus Ferencet a Bács-Kiskun Megyei Ügyészség jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja. A szegedi bíróság múlt hét csütörtökön harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte, mert tartani lehet a gyanúsított elrejtőzésétől, elszökésétől, tekintettel arra, hogy a bűnszervezet mint minősítő körülmény miatt a büntetés fölső határa tizenhat év. A határozat ellen Katus Ferenc és védője jelentett be fellebbezést a gyanúsított szabadlábra helyezése érdekében, ezért döntött most az ügyben a másodfokú bíróság.

A Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János, majd egy héttel később személyi titkára, Lados István előzetes letartoztatását. Katus Ferenc Zuschlag Jánossal együtt az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának tagja volt, de a testület már mindkettőjüket kizárta a képviselőcsoportból.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.