Auguszta
-7 °C
0 °C

Civilek az új rend kifejezés ellen

MTI
2007.10.10. 14:31

Egy független civil kezdeményezés parlamenti döntést szeretne arról, hogy ne lehessen használni az "új rend" kifejezést, mert az a náci borzalomra emlékeztet. Az erről szóló nyilatkozatot "A kimondott szó erejéért" független civil kezdeményezés juttatta el szerdán az MTI-nek.

A szervezet nyilatkozatában azt írja: a független civil kezdeményezés egyetért mindazon demokratikus kormányzati és parlamenti törekvéssel, aminek célja megfékezni az antiszemitizmus minden módozatát a politikai retorikában. Ezért "a parlament többségi állásfoglalását és döntését" kérik, annak érdekében, hogy az "új rend" kifejezés a múlt idézésével ne keltsen félelmet zsidó honfitársainkban. A független csoport kiemelte: a két szó az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) és a hitleri fasizmus eszközeként vált közhírhedtté, mint fasiszta sajtóorgánum és még ma is félelemkeltő.

A nyilatkozatot a kezdeményezés képviselője, Weisz Péter juttatta el az MTI-nek. A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban ismertette a kormány előtt álló feladatokat és a következő egy év teendőit, és a programnak az "új rend" nevet adta. Gyurcsány Ferenc szeptember végén nevezte ki Kondorosi Ferencet az Új rend kormányzati program összehangolásáért felelős kormánybiztosnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!