Három újabb érderktelen olajakta lett nyilvános

MTI
2007.10.10. 18:22

Nyilvánossá tette az Országgyűlés az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság három, zárt ülésről készített jegyzőkönyvét az interneten. Eredetileg mindhárom dokumentumot 2091-ig minősítették államtitokká, ezek feloldásáról az Országgyűlés elnöke döntött.

A testület jegyzőkönyveiből érdemi információ nem derül ki, az olajbizottság zöld számáról, az ülésezésről és két egykori belügyi dolgozó, Dunai Imre valamint Simon Sándor tervezett meghallgatásáról van bennük szó. Szili Katalin június közepén jelentette be, hogy kezdeményezi a titokgazdáknál az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság titkosított anyagainak felülvizsgálatát. A házelnök annak kapcsán beszélt erről a távirati irodának, hogy a parlament rendkívüli nyári ülésszakának hétfői, utolsó napján Dávid Ibolya (MDF) azt kérte tőle: tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az olajügyeket egykor vizsgáló parlamenti bizottság dokumentumainak tikosítását feloldják.

Szili Katalin elmondta: a vizsgálóbizottság munkájának eredményeként 29 doboznyi nyilvános, az Országgyűlés Irat és Levéltárában kutatható dokumentum, valamint két doboznyi minősítetett anyag születetett. Ezen kívül van még egy számítógépes adattároló, amely a vizsgálóbizottság ideje alatt működő zöld számra beérkezett hívásokat tartalmazza, ezek szintén a minősített információk közé tartoznak.