MSZP: kamatos kamat a jogtalanul pályázóknak

2007.10.18. 14:33

Kamatos kamattal kell visszafizetnie azoknak a támogatást, akikről utólag kiderül, hogy jogtalanul pályáztak az államháztartási és az európai uniós forrásokra, ezt tartalmazza a közélet tisztaságát célzó egyik törvényjavaslat, amit az MSZP nyújtott be az Országgyűlésnek.

Ha a Tisztelt Ház rábólint a tervezetre - mondta Varjú László -, akkor többek között a döntéshozatalban résztvevőket is kizárják pályázati eljárásból. Ami a további szigorításokat illeti, a frakcióvezető-helyettes szerint nem pályázhat, a támogatásban nem részesülhet állami vezető, a regionális fejlesztési tanács elnöke, a fejlesztési ügynökség vezetője, a döntés-előkészítésben közreműködő, valamint a döntéshozó. Nem pályázhatnak a felsoroltak közvetlen hozzátartozói, és azok a vállalatok sem, amelyekben a döntéshozóknak öt százaléknál nagyobb tulajdonuk van.

Varju László elmondta: a pályázatok beadásakor nyilatkozni kell az összeférhetetlenségről, az összeférhetetlenségi nyilatkozatot pedig a jelenleg meglévő döntéshozó szervek fogják ellenőrizni. A képviselő szerint súlyos szankcióval jár, ha utólag kiderül, a pályázó megtévesztette a hivatalt: kamatos kamattal vissza kell fizetnie az elnyert támogatást.