Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MSZP: kamatos kamat a jogtalanul pályázóknak

2007.10.18. 14:33

Kamatos kamattal kell visszafizetnie azoknak a támogatást, akikről utólag kiderül, hogy jogtalanul pályáztak az államháztartási és az európai uniós forrásokra, ezt tartalmazza a közélet tisztaságát célzó egyik törvényjavaslat, amit az MSZP nyújtott be az Országgyűlésnek.

Ha a Tisztelt Ház rábólint a tervezetre - mondta Varjú László -, akkor többek között a döntéshozatalban résztvevőket is kizárják pályázati eljárásból. Ami a további szigorításokat illeti, a frakcióvezető-helyettes szerint nem pályázhat, a támogatásban nem részesülhet állami vezető, a regionális fejlesztési tanács elnöke, a fejlesztési ügynökség vezetője, a döntés-előkészítésben közreműködő, valamint a döntéshozó. Nem pályázhatnak a felsoroltak közvetlen hozzátartozói, és azok a vállalatok sem, amelyekben a döntéshozóknak öt százaléknál nagyobb tulajdonuk van.

Varju László elmondta: a pályázatok beadásakor nyilatkozni kell az összeférhetetlenségről, az összeférhetetlenségi nyilatkozatot pedig a jelenleg meglévő döntéshozó szervek fogják ellenőrizni. A képviselő szerint súlyos szankcióval jár, ha utólag kiderül, a pályázó megtévesztette a hivatalt: kamatos kamattal vissza kell fizetnie az elnyert támogatást.