Judit
2 °C
7 °C

Nem toloncolják ki a turult Budáról

2007.10.25. 19:03

Helyén maradhat a XII. kerületében engedély nélkül felállított turulmadaras emlékmű,- így döntött a fővárosi közgyűlés. az indoklás szerint a szimbolikus madarat azért nem kell eltávolítani, esetleg lerombolni, mivel a második világháborúban elesett katonáknak állít emléket.

A turulmadaras szobrot még 2005 őszén emelte - a főváros tiltása ellenére emelte - XII. kerület előző polgármestere, mégpedig a világháború helyi áldozatainak emlékére. Később a közigazgatási hivatal, a Fővárosi Közgyűlés és a Fővárosi Ítélőtábla is úgy döntött, hogy az alkotás nem maradhat a helyén.

Időközben azonban az önkormányzat elfogadta a jelenlegi polgármester, Pokorni Zoltán javaslatát, miszerint a turulmadaras emlékmű a jövőben kizárólag a II. világháború katonai áldozataira emlékeztessen, a civil áldozatoknak a kerület más részén állítsanak emléket. Erre a verzióra a főváros közgyűlése is rábólintott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?