Az SZDSZ kétmilliárdot ajánl a kampányra

MTI
2007.11.20. 00:22
A párt- és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételét célul tűző törvényjavaslat részletes vitáját szintén hétfő este folytatta le az Országgyűlés. A Tóbiás József és Puch László (MSZP) önálló képviselői indítványához benyújtott módosító javaslatai kapcsán Gusztos Péter (SZDSZ) azt fejtegette, hogy a vita során úgy kell beszélnie, mintha látna esélyt a kétharmados törvény elfogadására, pedig arra vajmi kevés az esély.

A konkrét javaslatokról szólva elmondta: álláspontjuk szerint a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzati választások során is úgynevezett kampányszámlát kellene vezetniük a polgármester-jelölteknek, de ezt célszerűtlen lenne kiterjeszteni a több tízezer önkormányzati képviselőjelöltre is.

A szabad demokraták egyetértenek azzal, hogy a választások alkalmával jelöltenként legfeljebb 10 millió forintot lehessen kampányra költeni, de az összköltséget 3,86 milliárdról 2 milliárd forintra csökkentenék. Hozzáfűzte azon elképzelésüket is, hogy a pártoknak már akkor is név szerint kelljen megjelölniük támogatójukat, ha az adomány összege meghaladja a minimálbért.

Hock Zoltán (MDF) ugyancsak támogatta a javaslat elfogadását, amelyet közlése szerint már a legközelebbi népszavazásnál, majd általános választásnál is érvényes lenne.

Az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az általános vitát, a módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén határoz a Ház. Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat részletes vitájához csak Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter szólt hozzá azt javasolva, hogy a módosító javaslatok benyújtásának határidejét tolják ki kedd estig. Az elnöklő Lezsák Sándor ezt elfogadta és lezárta a részletes vitát. A módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén határoz a Ház.