Sólyom levélben válaszol az ombudsmannak

MTI
2007.12.10. 18:52

Sólyom László köztársasági elnök levélben válaszol Kállai Ernő levelére, amelyben a kisebbségi ombudsman arra kérte az államfőt, fejtse ki álláspontját a Magyar Gárdával kapcsolatban. Erről Kumin Ferenc, az elnöki hivatal főosztályvezetője tájékoztatott hétfőn. Kumin Ferenc elmondta, megérkezett Kállai Ernő levele a hivatalhoz, melyre az államfő rövid időn belül írásban válaszol. A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap délután felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.

A kisebbségi ombudsman vasárnap azt mondta, levélben valamennyi közjogi méltóságot megkereste azzal, hogy hétfőn, az emberi jogok napján fejtse ki álláspontját a Magyar Gárdával kapcsolatban. A biztos a legfőbb ügyészt arra kérte, vizsgálja meg, milyen jogi és alkotmányos körülmények között működik a szervezet.

Kállai Ernő és Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, valamint Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos mélységes megdöbbenésének adott hangot a magyarországi rasszizmus felerősödése miatt hétfői közös nyilatkozatában.Budai Bernadett kormányszóvivő vasárnap azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a leghatározottabban elítéli a Magyar Gárda szélsőséges szervezet vasárnapi demonstrációját.