Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Betegszállítás: hamarosan helyreállhat a rend

MTI
2008.01.10. 17:15

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke bízik abban, hogy rövid időn belül megoldódhatnak a betegszállítás területén kialakult problémák az Egészségügyi Minisztérium vezetésével folytatott egyeztetés után - mondta el Bíró Ferenc, az egyesület elnöke csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján.

Bíró Ferenc jelezte: a tárcától kaptak olyan irányú jelzést, hogy Békés és Vas megyében - ahol a leginkább neuralgikus a helyzet - várhatóan soron kívüli kapacitásbővítés lesz, de hogy ez mennyi gépkocsi üzembe állítását, illetve finanszírozását jelenti, arról nem kívánt beszélni.

Kiemelte azt is, az Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ) végrehajtotta a jogszabályban előírt kötelezettségeit, így 24 órás ügyeleti és koordinációs hívórendszert működtet, kiépítette a szolgáltatók közötti internetkapcsolatot, illetve a gépkocsik GPS-el vannak felszerelve. Bíró Ferenc megjegyezte: az irányító szolgálatok és az ügyeleti rendszer folyamatos működtetése jelentős többletköltséget igényel az OBSZ tagszervezetei számára, ám azok csak az úgynevezett teljesítménypénzből gazdálkodhatnak.

"Mögöttünk nem áll az állam" - fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy ha az Országos Mentőszolgálatnál finanszírozási probléma volt, akkor mindig kaptak anyagi segítséget.

Bíró Ferenc beszámolt arról, hogy az év elején az ország néhány megyéjében a betegszállítók nem tudták megfelelően ellátni feladataikat, országos átlagban 30-40 százalékkal több munkájuk volt, de Békés és Vas megyében a többletmunka elérte a 100 százalékot.