Valter
16 °C
31 °C

Felállt a Független Rendészeti Panasztestület

MTI
2008.03.03. 19:21

Kaltenbach Jenő egykori kisebbségi ombudsmant választotta meg elnökének hétfőn a rendőrség szakmai tevékenysége feletti civil kontroll céljából létrehozott Független Rendészeti Panasztestületet. Az eseményt követő sajtótájékoztatón Kaltenbach Jenő elmondta, hogy ő Juhász Imrét jelölte ki saját helyettesének, és a február 25-én alakult panasztestület ezzel megkezdi a munkáját.

Mindaddig azonban nem tudnak teljes kapacitással működni, amíg nem épül ki a hivatal, nem állapítják meg ügyrendjüket és nincs állandó székhelyük. A végleges elhelyezésig a Képviselői Irodaházban fogadják az esetleges panaszokat, tette hozzá. Kaltenbach Jenő tájékoztatása szerint a hivatalban hatan foglalkoznak majd a rendőri intézkedés közben esetlegesen történt jogsértésekre vonatkozó panaszokkal. A panasszal élőknek a sérelem elkövetésétől nyolc nap áll rendelkezésére jelezni azt a hivatal felé, de 30 napnál semmiképpen sem több.

A kormány tavaly májusban kezdeményezte a rendőrségi törvény módosítását, amely lehetővé tette a Független Rendészeti Panasztestület létrehozását. A testülethez panasszal fordulhat bárki, akit sért a rendőri intézkedés vagy annak elmulasztása.