Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új árvízfigyelő-rendszer a Dunán

MTI
2008.03.10. 16:00

Hétfőn megkezdte működését a Duna Európai Árvíz-előrejelző Rendszere (Danube-EFAS), amely a folyó mentén nemcsak a vízállásról, hanem az esőzések mértékéről is folyamatos előrejelzéssel szolgál a naponta kétszer frissített honlapon. A rendszert, amelyhez a folyó melletti települések illetékes hatóságainak van hozzáférése, de adatai az EU bizottságához is eljutnak, a Nemzetközi Dunavédelmi Bizottság indította el az EU bizottságának kutatóközpontjával karöltve. Csaknem 4 ezer megfigyelő állomásról gyűjti adatait, a folyó teljes hosszában, 19 országból csaknem 800 ezer négyzetkilométeres területet fedve le.

2002-ben született döntés létrehozásáról. A rendszer képes közepes nagyságú árvízi helyzet képi szimulációjára az esemény bekövetkezte előtt 3-10 nappal. A Danube-EFAS azonban - mint közölték - nem helyettesíti a nemzeti árvíz-előrejelző szolgálatok munkáját, hanem jól kiegészíti azt.