Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magánszolgáltatókkal egyeztetett Horváth Ágnes

MTI
2008.04.15. 15:20

Az egészségügyi szolgáltatások tervezett jogszabályi változtatásairól egyeztetett magánszolgáltatókkal Horváth Ágnes szakminiszter kedden a fővárosban. A tárca vezetője az egyeztetés után sajtótájékoztatón elmondta, hogy a javaslatokat az SZDSZ önálló képviselői indítványként már be is nyújtotta a parlamenthez. Horváth Ágnes a módosítások kapcsán fontosnak nevezte, hogy ne attól függjön az egészségbiztosításban a beteg támogatása, hová megy és hol veszi igénybe az adott szolgáltatást.

Hozzátette, erről szól az a törvénymódosítás, amely szerint a beteg - számla ellenében - visszakapná a 70 százalékát annak, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) térítene, függetlenül attól, hogy az adott esetben melyik szolgáltatóhoz megy. Az állami szolgáltatóknál továbbra is ingyenes lenne ez az ellátás, jegyezte meg. A másik javaslat értelmében, amikor orvost választ egy beteg, 30 százalékát kellene megfizetnie annak az összegnek, ami egyébként az ellátásért az egészségbiztosítás felé elszámolható. E mellé az intézmény a finanszírozás teljes összegét megkapná.

Rudas László, az Istenhegyi Magánklinika vezetője korszakalkotónak nevezte a parlament elé kerülő javaslatot. Mint mondta, végre nem ágyat, klinikát finanszírozna az OEP, hanem beteget, és a beteg választhatna, hogy vállal-e többletköltséget, amiért magasabb színvonalú szolgáltatást kap.