Magánszolgáltatókkal egyeztetett Horváth Ágnes

MTI
2008.04.15. 15:20

Az egészségügyi szolgáltatások tervezett jogszabályi változtatásairól egyeztetett magánszolgáltatókkal Horváth Ágnes szakminiszter kedden a fővárosban. A tárca vezetője az egyeztetés után sajtótájékoztatón elmondta, hogy a javaslatokat az SZDSZ önálló képviselői indítványként már be is nyújtotta a parlamenthez. Horváth Ágnes a módosítások kapcsán fontosnak nevezte, hogy ne attól függjön az egészségbiztosításban a beteg támogatása, hová megy és hol veszi igénybe az adott szolgáltatást.

Hozzátette, erről szól az a törvénymódosítás, amely szerint a beteg - számla ellenében - visszakapná a 70 százalékát annak, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) térítene, függetlenül attól, hogy az adott esetben melyik szolgáltatóhoz megy. Az állami szolgáltatóknál továbbra is ingyenes lenne ez az ellátás, jegyezte meg. A másik javaslat értelmében, amikor orvost választ egy beteg, 30 százalékát kellene megfizetnie annak az összegnek, ami egyébként az ellátásért az egészségbiztosítás felé elszámolható. E mellé az intézmény a finanszírozás teljes összegét megkapná.

Rudas László, az Istenhegyi Magánklinika vezetője korszakalkotónak nevezte a parlament elé kerülő javaslatot. Mint mondta, végre nem ágyat, klinikát finanszírozna az OEP, hanem beteget, és a beteg választhatna, hogy vállal-e többletköltséget, amiért magasabb színvonalú szolgáltatást kap.