Tekla
8 °C
20 °C

KDNP: Az állam késve fizet az egyházi iskoláknak

2008.04.25. 14:54

A Magyar Államkincstár köztartozásra hivatkozva nem, vagy később fizeti ki az egyházi iskoláknak a normatív támogatást, mert az oktatási intézmények csak késve tudnak adót fizetni - közölte Soltész Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint sok olyan egyházi iskola van, amelynek gondot okoz a finanszírozás, mert a Magyar Államkincstártól késve kapják meg azt az adatnyilvántartást, ami alapján az APEH-nak be kell fizetniük a közterheket. Az APEH viszont amíg nem érkezik be hozzájuk az összeg, adótartozást állapít meg, így viszont nem fizethető ki a normatív támogatás. Soltész Miklós kérdésként fogalmazta meg, hogy az állam a saját iskoláival is így bánik-e, mert ha igen, akkor "még nagyobb a bűne".

"Nem nagy programokkal kell kezdeni, hanem körül kell nézni az ilyen kis (...) feladatok területén" - hangoztatta Soltész Miklós a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikkre hivatkozva. A Magyar Nemzet pénteki számában közölt cikk szerint egy halásztelki református középiskola, de az újság információi szerint karcagi, kaposvári és nagykőrösi iskolák is ilyen problémákkal küzdenek.