Elindult az Élet Menete zarándoklat Auschwitzba

MTI
2008.05.01. 00:27

Elindult az Élet Menete zarándoklat Auschwitzba 450 magyarországi résztvevővel, rendőri felvezetéssel Budapestről szerda késő este a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, amelyre 53 országból várják a résztvevőket. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke az MTI érdeklődésére az indulás előtt elmondta, hogy mintegy 10.000 résztvevőt várnak Auschwitz-Birkenauba, a volt haláltáborok helyszíneire, a világ legnagyobb temetőjébe.

Az utazás előtt Kozma György nyugdíjas, aki a bergen-belseni munkatáborból öt és fél évesen menekült meg, hangsúlyozta: "a lelki traumán túl kell lépni, a gyűlöletet nem szabad átadni a következő generációknak, de elfeledni sem szabad a holokauszt borzalmait." A túlélő kijelentette: az életben egyszer vissza kell menni a szenvedések helyszínére.

Gordon Gábor tájékoztatása szerint megérkezésük után csütörtökön a déli órákban Auschwitzban a 18. számú barakk előtt tartandó megemlékezésen beszédet mond Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója és Frőhlich Róbert főrabbi, Hajdú István színművész pedig egy Radnóti Miklós verset szaval.

Auschwitzban a beszédek után hat óriás gyertyát gyújtanak meg egymás után az elpusztított hatszázezer magyar és az összesen 6 millió áldozat emlékére. Az első gyertyát Aliza Bin-Noun és April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, a másodikat Zoltai Gusztáv és Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, a harmadikat Szekeres Imre, a negyediket Bergendy István és Bergendy Péter előadóművészek, Alföldi Róbert színművész, a Nemzeti Színház leendő igazgatója, valamint Hajdú István, az ötödiket három gyermek, míg a hatodikat az Élet Menete Alapítvány képviselői gyújtják meg.