MSZP-s rendezvény a kirekesztés ellen

MTI
2008.05.08. 16:10

A kirekesztés elleni fellépés a célja az MSZP pénteki, Békenap elnevezésű rendezvényének, amelyet a pesti Duna-parton tartanak a szocialisták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök részvételével.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni, mert - mint kifejtette - a kirekesztő nézetek jelen vannak és erősödtek az elmúlt egy évben Magyarországon. Ezzel összefüggésben a politikus emlékeztetett arra, hogy először tavaly május 9-én tartották meg a kirekesztés elleni tiltakozásukat szintén a pesti Duna-parton, akkor Békelánc elnevezéssel.

A helyzet tavaly óta romlott, a kirekesztő, szélsőjobboldali megnyilvánulások egyre sűrűbbek és pofátlanabbak. Az ez elleni tiltakozásból hagyományt kell teremteni, a jó érzésű emberek nem adhatják át az utcát a szélsőjobbnak és a felforgatóknak - hangsúlyozta Burány Sándor.

A szocialisták politikusa elmondta: Békenap című rendezvényük szervezésekor ügyeltek arra, hogy ne ismételődhessenek meg a tavalyi megemlékezés eseményei. (Az MSZP 2007-es rendezvényén, melyet a pesti alsó rakparton a Cipők a Duna-parton emlékműnél tartottak, rendzavarók köveket, tojásokat, paradicsomokat dobáltak a miniszterelnök felé, és lehazaárulózták a megemlékezés résztvevőit. Az esemény előtt a Jobbik tartott ellendemonstrációt a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt.)