Tibetért tüntettek a parlament előtt

Független Hírügynökség
2008.05.08. 16:48

Az emberi jogok megsértése ellen és Tibetért tüntetett csütörtökön a Parlament előtt az Amnesty International néhány aktivistája és körülbelül tucatnyi civil. A szervezet arra szólította fel a magyar kormányt, hogy a Kínával folytatott tárgyalásaiban az olimpiáig tartsa napirenden az emberi jogi kérdéseket.

Az Amnesty International szerint Kínában és Tibetben sérült a szólásszabadság, a gyülekezés szabadsága, és a médiaszabadság. A békés tüntetésekre a kínai biztonsági erők túlzottan reagáltak és több száz embert börtönöztek be jogtalanul. Annak is fennáll a veszélye, hogy a foglyokat a kínai börtönökben megkínozzák, megalázzák. A szervezet arra szólította fel a kínai kormányt, hogy ezeket a jogsértéseket szüntesse meg és egy független ENSZ vizsgálóbizottságot engedjen a Tibeti Autonóm Területre.

A demonstráción elhangzott, hogy az olimpia Kína számára egy lehetőség, hogy pozitív örökséget adjon minden népnek és világnak, ehhez azonban javítani kell az országban az emberi jogok helyzetén.