Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Az SZDSZ és az RMDSZ közti együttműködés példaértékű

Független Hírügynökség
2008.07.13. 11:44
Az RMDSZ és az SZDSZ közötti együttműködés példaértékű, a két szervezetnek a kezdetektől fogva közeli a kapcsolata, és annak ellenére, hogy véleménykülönbségek is voltak közöttünk, a viszony mégsem a konfrontáción, hanem az együttműködésen alapult - jelentette ki Markó Béla, a Fodor Gáborral Marosvásárhelyen folytatott megbeszélést követően.

A szabad demokrata elnök Szent-Iványi István európai parlamenti képviselővel, Eörsi Mátyás ügyvivővel és Léderer Andrással, az SZDSZ Új Generáció elnökével együtt látogatott Marosvásárhelyre, ezt megelőzően, pénteken a tusnádfürdői EU-táborban vett részt, ahol RMDSZ-es politikusokkal találkozott. A megbeszélés után az RMDSZ elnöke közölte, a találkozón egyebek között az SZDSZ határon túli magyarsággal kapcsolatos elképzeléseiről is beszéltek."Együttműködésre van szükség Magyarország és Románia, illetve Magyarország és az erdélyi magyarság viszonylatában" - mondta Markó, aki szerint közös nevezőre ma is van példa a magyarországi pártok és a határon túli szervezetek között, hiszen a magyar politikusok Brüsszelben és Strassbourgban is együttműködtek számos kisebbségjogi kérdésben.

Fodor Gábor leszögezte: az SZDSZ a leghatározottabban ellenzi azt, hogy a magyarországi politikai megosztottságot exportálják a határon túli magyar közösségekbe. Az SZDSZ arra törekszik, hogy a nemrégiben elindított programja szellemében, az összes magyarországi párttal és a határon túli magyar szervezettel párbeszédet folytasson, annak érdekében, hogy a magyarországi politika, de a magyar nemzetpolitika viszonylatában is megtalálják a közös pontokat. Mint mondta, az SZDSZ immár más hangsúlyokkal kívánja megjeleníteni a párt politikáját a határon túli magyar közösségek vonatkozásában is. Rámutatott: a liberális nemzetfogalom befogadó, a liberálisok felelősséget éreznek mindazok iránt, akik határon túl magyarnak vallják magukat, ott mind az egyén, mind a közösség számára az autonómia jelenti a legjobb megoldást.