Boglárka
19 °C
35 °C

Derce nem tilthatja ki az összes iskolából a verekedő diákot

2008.07.28. 20:39

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa önkényes, törvénysértő lépésnek nevezte azt, hogy az újpesti polgármester a kerület összes iskolájából kitiltotta azt a diákot, akit egy tanár bántalmazása miatt állítottak fegyelmi bizottság elé még tavasszal. Az ombudsman hétfőn közzétett állásfoglalásában azt írja: az eset súlyára való tekintettel kezdeményezte a legfőbb ügyésznél, hogy a törvényesség helyreállítása érdekében az önkormányzatnál tegye meg az általa szükségesnek tartott lépéseket.

A 15 éves fiú állítólag vitázni kezdett a pedagógussal, majd többször megütötte a tanárt. Az újpesti polgármester ezért 2008. február 13-án levelet küldött a diák szüleinek arról, hogy gyermekük a továbbiakban a kerület egyik önkormányzati fenntartású iskolájában sem tanulhat.

Derce Tamás még aznap szólt a diák általános iskolájának, hogy a fiú oda többé nem járhat, és ezzel egyidőben az összes önkormányzati fenntartású újpesti iskolának megtiltotta, hogy átvegyék a kicsapott diákot. Az ügyben Szabó Máté, a gyermekek jogaiért is felelős ombudsmanként hivatalból indított vizsgálatot. A vizsgálat elhúzódását magyarázza, hogy a polgármester érdemben csak a harmadszori megkeresésre válaszolt, akkor is a jegyző útján.