Hiányosságok a hazai menekültellátásban

MTI
2008.08.01. 20:44

A kormányzati támogatás csökkentése és az elbocsátások miatt a magyarországi menekülttáborokban nem megfelelő az ellátás, jelentette ki Lloyd Dakin, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) regionális képviselője pénteken. Az elmúlt hetek eseményei rávilágítanak arra, hogy a kormányzati megszorító intézkedések miatti szűkös anyagi forrásokból és csökkentett személyzettel a befogadó állomások csak korlátozottan képesek ellátni a menedékkérők és menekültek igényeit. Az UNHCR már több ízben rámutatott ezekre a problémákra, és figyelmeztetett, hogy az elégtelen finanszírozás problémákhoz vezet. Hosszú távon feszültségeket és dühöt válthat ki, amely a szerdai verekedéshez hasonló módokon törhet a felszínre, hangsúlyozta Lloyd Dakin. Az ENSZ-képviselő szerint az elmúlt hetekben látott incidensek csak a jéghegy csúcsát jelentik, és azt mutatják, hogy komoly problémák vannak a debreceni táborban.

A főbiztosság tanulmányai szerint Magyarországon a menekültek csak korlátozottan jutnak hozzá orvosi ellátáshoz. A táborokban lakók csak kevés zsebpénzt kapnak, arra pedig nincs semmi lehetőségük, hogy legális úton keressenek pénzt a mindennapi megélhetésre. Az élelem mennyiségével és minőségével is problémák vannak, a menekülttáborokban osztott étel minősége sokszor nem felel meg azoknak, akik speciális diétára szorulnak, mert például krónikus betegségben szenvednek. Sok gondot okoz a megfelelő tolmácsok hiánya, ami miatt nem tudják ügyeiket intézni a menekültek. Jól jelzi például a debreceni állapotokat, hogy a menekülttábor 400 befogadottjára mindössze négy szociális munkás jut.

Magyarországon három nagy menekülttábor van, Debrecenben, Bicskén és Békéscsabán. Az utóbbi néhány hétben a debreceni események kaptak nagy sajtónyilvánosságot. Legutóbb szerdán verekedtek össze a hajdúsági menekülttáborban. Néhány afgán és szomáliai az internet használata miatt szólalkozott össze. A táborban korábban többen tüntettek a nem megfelelő körülmények miatt, néhányan közülük egy adótoronyra is felmásztak.