István, Vajk
17 °C
34 °C

Kiadja a TASZ-nak egyes kormányülések mellékleteit a MeH

MTI
2008.09.02. 16:26

Kiadja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az egyes kormányülések összefoglalóinak mellékleteit a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetnek. Erról Deák Dávid ügyvéd, a TASZ jogi képviselője beszélt, a kormányülések összefoglalóinak, mellékleteinek és hangfelvételeinek nyilvánossága érdekében indított polgári per harmadik, keddi tárgyalását követően.

A próbaper eredetileg a 2007-es kormányülésekkel kapcsolatos iratok és hangfelvételek közérdekű adatként történő nyilvánosságra hozása érdekében indult a Fővárosi Bíróságon. A keresetet azonban az ügy egyszerűbb kezelése érdekében a 2007. augusztusi, illetve szeptemberi kormányülésekre szűkítette a TASZ, mondta a civil szervezet ügyvédje. Deák szerint az érdemi kérdés az: továbbra is fenntartható-e az a gyakorlat, hogy a kormányüléssel kapcsolatos iratokat, illetve hangfelvételeket teljes egészükben államtitokként kezelik.

Az eljárás során korábban a MeH a kereset teljes elutasítását kérte, ám a keddi tárgyaláson már átadott egy kivonatot a civil szervezetnek, mely a kormányülések mellékleteivel kapcsolatban rögzíti, hogy melyek azok, amelyeket teljes egészében, melyek azok, amelyeket a bennük foglalt védett adatokra tekintettel részlegesen, illetve egyáltalán nem tudnak átadni. A TASZ jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a mellékleteket illetően jelentős részben teljesülni látszik a kereset. A következő, október 7-i tárgyaláson már lehet számítani az érdemi döntés kihirdetésére a TASZ kontra MeH perben.