Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Kiadja a TASZ-nak egyes kormányülések mellékleteit a MeH

MTI
2008.09.02. 16:26

Kiadja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az egyes kormányülések összefoglalóinak mellékleteit a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetnek. Erról Deák Dávid ügyvéd, a TASZ jogi képviselője beszélt, a kormányülések összefoglalóinak, mellékleteinek és hangfelvételeinek nyilvánossága érdekében indított polgári per harmadik, keddi tárgyalását követően.

A próbaper eredetileg a 2007-es kormányülésekkel kapcsolatos iratok és hangfelvételek közérdekű adatként történő nyilvánosságra hozása érdekében indult a Fővárosi Bíróságon. A keresetet azonban az ügy egyszerűbb kezelése érdekében a 2007. augusztusi, illetve szeptemberi kormányülésekre szűkítette a TASZ, mondta a civil szervezet ügyvédje. Deák szerint az érdemi kérdés az: továbbra is fenntartható-e az a gyakorlat, hogy a kormányüléssel kapcsolatos iratokat, illetve hangfelvételeket teljes egészükben államtitokként kezelik.

Az eljárás során korábban a MeH a kereset teljes elutasítását kérte, ám a keddi tárgyaláson már átadott egy kivonatot a civil szervezetnek, mely a kormányülések mellékleteivel kapcsolatban rögzíti, hogy melyek azok, amelyeket teljes egészében, melyek azok, amelyeket a bennük foglalt védett adatokra tekintettel részlegesen, illetve egyáltalán nem tudnak átadni. A TASZ jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a mellékleteket illetően jelentős részben teljesülni látszik a kereset. A következő, október 7-i tárgyaláson már lehet számítani az érdemi döntés kihirdetésére a TASZ kontra MeH perben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?