Jenő
-2 °C
6 °C

Szerdán újabb döntés várható az amerikai vízummentességről

MTI
2008.09.23. 15:53

A kormány szerdán tárgyal az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó egyezményről, külügyminisztériumi források szerint a kabinet várhatóan jóváhagyja a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás tervezetét. A kormány szerdai jóváhagyása után akár már a héten aláírhatják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást, utána pedig az Országgyűlés elé kerülhet az egyezmény. A megállapodást a tervek szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és April H. Foley amerikai nagykövet írja majd alá Budapesten.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodásról ötpárti egyetértés van Magyarországon. A parlamenti pártok egyhangúlag támogatják az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozást. Göncz Kinga külügyminiszter múlt szerdán jelentette be, hogy megszületett a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás szövege, így jövő év elejétől várhatóan vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba.

Magyarország azután csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy aláírják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást, és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Az amerikai adminisztráció ezután dönt arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?