Az emberi jogi bizottság támogatta az adatvédelmibiztos-jelöltet

MTI
2008.09.23. 17:59

Egyhangúlag támogatta Jóri András adtavédelmibiztos-jelöltet a parlament emberi jogi bizottsága kedden. A jelölt elmondta, az aktívabb ombudsmani fellépéshez szervezeti átalakításokat tervez a hivatalban; önálló főosztály foglalkozna az olyan hivatalból végzett stratégiai jellegű vizsgálatokkal, mint például a kamerás megfigyelések, a hitelinformációs rendszerek, vagy az adóhivatal ügye. Jóri András kérdésre válaszolva elmondta, legitim lehet a buszsávban autózókat rögzítő felvételek továbbítása megfelelő garanciákkal, eljárási rendben.

A szakember kifejtette, az adatvédelem joga a hetvenes években alakult ki, amikor elsősorban a kevés, nagy állami adatkezelő átláthatósága volt fontos. Ma már sok nagy számítógépes kapacitás működik egy-egy országban, és nem annyira a politikai, mint inkább a gazdasági érdekek ellen kell védekezni. A jelölt szerint a fontos adatok kezelése esetén szükség van előzetes ellenőrzésre, a jogsértések megelőzéséhez pedig hivatalból indított tematikus vizsgálatokra. Jóri Andrást az emberi jogi bizottság 18 kormánypárti, illetve ellenzéki tagja egyhangúlag támogatta.

Az ügyvédként informatikai jogi és adatvédelmi tanácsadással foglalkozó jelölt jelenleg a pécsi egyetemen tanít, korábban az adatvédelmi biztos hivatalában dolgozott.