Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb gyanús földügylet

MTI
2008.09.25. 06:22

Újabb gyanús állami termőföld-eladási ügy körvonalazódik, ezúttal Zala megyében, ahol strómanok közvetítésével egy céghez kerülhet 904 hektár földterület, állítja a Magyar Nemzet a birtokába került dokumentumok alapján.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szeptember elején pályázatot hirdetett egy, az állam tulajdonában álló 904 hektáros zalai földterületre. A szántóként és gyepként nyilvántartott ingatlan hat településhez köthető, és összesen 347 millió forintért hirdették meg.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója, aki egyben a Nemzeti Földalap felügyelő-bizottságának a tagja, arra mutatott rá: már korábban is vitákat váltott ki az a pályáztatási gyakorlat, amely kizárta a helyi gazdákat a fölszerzés lehetőségéből azzal, hogy a kisebb földterületeket összevonva egy óriási területet hirdettek meg eladásra.

A lap szerint továbbá úgy tűnik, hogy három magánszemélyen, úgynevezett strómanon keresztül juttatnak majd egy társaságot a termőföldhöz. A magánszemélyek közvetítő szerepére azért van szükség, mert a jelenlegi törvények szerint cégek nem vásárolhatnak földterületet Magyarországon.