Újabb gyanús földügylet

MTI
2008.09.25. 06:22

Újabb gyanús állami termőföld-eladási ügy körvonalazódik, ezúttal Zala megyében, ahol strómanok közvetítésével egy céghez kerülhet 904 hektár földterület, állítja a Magyar Nemzet a birtokába került dokumentumok alapján.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szeptember elején pályázatot hirdetett egy, az állam tulajdonában álló 904 hektáros zalai földterületre. A szántóként és gyepként nyilvántartott ingatlan hat településhez köthető, és összesen 347 millió forintért hirdették meg.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója, aki egyben a Nemzeti Földalap felügyelő-bizottságának a tagja, arra mutatott rá: már korábban is vitákat váltott ki az a pályáztatási gyakorlat, amely kizárta a helyi gazdákat a fölszerzés lehetőségéből azzal, hogy a kisebb földterületeket összevonva egy óriási területet hirdettek meg eladásra.

A lap szerint továbbá úgy tűnik, hogy három magánszemélyen, úgynevezett strómanon keresztül juttatnak majd egy társaságot a termőföldhöz. A magánszemélyek közvetítő szerepére azért van szükség, mert a jelenlegi törvények szerint cégek nem vásárolhatnak földterületet Magyarországon.