Januártól a körmét reszelő ügyintéző is elintézi az ügyünk

MTI
2008.11.09. 08:24

A hatóság hallgatása legyen egyenlő a beleegyezésével - egyebek mellett ezt is tartalmazza az a kormányhatározat, amely a legújabb Határozatok Tárában jelent meg.

A közigazgatási hatósági eljárásokat szabályozó törvény a parlament asztalán van, de ezzel együtt meg kell kezdeni a kapcsolódó jogszabályok módosításait is. Ezekben biztosítani kell, hogy a közhiteles hatósági nyilvántartásokban lévő adatok mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőek legyenek. Ez azonban nem járhat a személyes adatok sérelmével.

Amennyiben a hatósági nyilvántartások adataiban változás történik, azokat nem az ügyfélnek, hanem a hatóságoknak kell átvezetniük egymás között.

A határozat kimondja azt is, hogy alapelv legyen a hatóság hallgatásának beleegyezésként történő értelmezése. Elsősorban az egyszerűbb megítélésű ügyekben, és ha nincs ellenérdekű fél, akkor az ügyintézési határidő lejártával megkezdheti joga gyakorlását az ügyfél.

Amennyiben egy szervezet ügyfél lehet valamely hatósági eljárásban, akkor a másodfokú eljárásban csak akkor vehet részt, ha részese volt az elsőfokú eljárásnak is.

Ezt a kormányjavaslatot a környezetvédelmi, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszternek kell átvezetnie a területén meglévő szabályokon, mégpedig 2009. január 31-ig.