Fidesz-MDF: egymásra vár a két párt

Népszabadság
2001.06.21. 06:46
Elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani a Fidesz és az MDF között a 2002-es választási együttműködésről. A Fidesz először tárgyalódelegációt állít, majd a párt parlamenti frakciójával és a helyi, illetve a megyei szervezetekkel egyeztet, hogy mely választókerületeket és mely megyei listás helyeket tudná átadni a Fórumnak. Az MDF július 20-ig szeretne eljutni az álláspontokat közelítő tárgyalásig, jóllehet Dávid Ibolya, az MDF elnöke néhány héttel ezelőtt nem tartotta kizárhatónak, hogy már a parlament nyári szünete előtt megszülethet a megállapodás.
Elképzelhető az is, hogy Pokorni a Fidesz ügyvezető alelnökét, Kövér Lászlót is felkéri a tárgyalódelegációban való részvételre, ami pikáns lenne amiatt, hogy tavaly már tárgyalt Dávid Ibolyával. A Fórum elnöke azonban akkor még idő előttinek tartotta a megállapodást.
A Fidesz vezető politikusai továbbra is irreálisnak tartják az MDF 44 helyre vonatkozó igényét. Már csak matematikailag is képtelenségnek tartják, hiszen a Fidesz jelenlegi 142 parlamenti képviselőjéből legalább 135-en újból egyéni körzetben fognak indulni. Ha ehhez hozzászámítják a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek és a Fidelitasnak átadott helyeket, akkor legfeljebb 30 körzet maradhat az MDF-nek.