Éles hangú román nyilatkozat a státustörvény miatt

MTI
2001.06.21. 20:24
Románia kész felbontani az összes kétoldalú megállapodását Magyarországgal a kedden elfogadott státustörvény miatt, kivéve a 1996-ban kötött alapszerződést - jelentette be Adrian Nastase román miniszterelnök csütörtökön .
- Nagyon világos akarok lenni. Románia nem egy gyarmati terület, ahonnan Magyarország munkaerőt biztosíthat magának. Románia társulási szerződést írt alá az Európai Unióval. Léteznek a diszkriminációt tiltó szabályok, amelyeket Románia és Magyarország kapcsolataiban is alkalmazni kell - idézte a Rompres román hírügynökség a miniszterelnököt. A kormányfő egy sor intézkedést helyezett kilátásba: a szövetségek és alapítványok alapszabályzatának felülvizsgálatától kezdve, az adó- és vámintézkedéseken át a foglalkoztatási és társadalombiztosítási viszonyokat érintő kérdésekig.

Nastase leszögezte: "a román kormány Románia érdekei és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel folytatott együttműködés közül az ország érdekeit fogja választani." A román miniszterelnök szerint a magyar törekvéseka revizionista politikához tartoznak. A miniszterelnök elmondta, hogy levelet küldött Günter Verheugennak, az Európai Unió bővítési biztosának, Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének és Chris Pattennek, az EU külügyekért felelős biztosának. Ebben a levélben megfogalmazta, hogy milyen hátrányosan megkülönböztető elemeket tartalmaz a magyar státustörvény, és hangot adott a térségbeli biztonsággal kapcsolatos félelmeinek.

A román közszolgálati rádió esti krónikája egészen más megfogalmazásban tálalta Nastase kijelentéseit, mint a Rompres. A rádió szerint Nastase azt közölte, hogy a státustörvény által érintett területeket felügyelő román minisztériumok sürgősen értékelni fogják a kialakult helyzetet. A román miniszterelnök ugyanakkor azt a meggyőződését fejezte ki, hogy a törvény nem fogja jelentős mértékben befolyásolni Magyarország és Románia kapcsolatait.