Indoklás nélkül menesztett rendőrkapitány

Népszava
2001.12.28. 09:50
Január elsejével felmenti tisztségéből a VI-VII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjét az országos rendőrfőkapitány - értesült a Népszava. Béres Lászlóval csütörtökön közölte Orbán Péter - a budapesti rendőrfőkapitány jelenlétében -, hogy jövő év elejétől beosztásából - törvény adta jogával élve - indoklás nélkül felmenti. A lap úgy tudja, hogy az érintett tudomásul vette a döntést, de miután nem tud vele azonosulni, jogorvoslatot kezdeményez.
Bár a jogszabály egyeztetést ír elő, az érintett szakszervezet is csupán szóbeli tájékoztatást kapott az országos rendőrfőkapitány szándékáról. Ezzel kapcsolatban Fábián Ágota, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára kérdésünkre elmondta: telefonon közölte vele Orbán Péter, hogy szakmai eredménytelensége miatt kénytelen felmenteni kapitányi tisztségéből Béres Lászlót. A döntést nem indokolta meg, bár a szakszervezeti vezető már akkor közölte vele, hogy nem ért egyet a szándékkal. Álláspontja szerint ez jogilag és emberileg egyaránt aggályos.
A felmentésnek nincs szakmai indoka, annak ellenére, hogy a VI-VII. kerületi rendőrkapitányságon az utóbbi időben megnövekedtek az ellenőrzések. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ezek milyen eredménnyel zárultak.