Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Korai a Nemzeti költségvetése

Vijesnik
2002.01.02. 06:34
Még decemberben napvilágot látott, hogy 2002-ben 2,3 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat a Nemzeti Színház Rt. A színházi büdzsére karácsonykor bólintott rá a kormány. Az összeget az állam a költségvetési tartalékkeretből állja. Az új Nemzeti 2,3 milliárd forintos idei támogatásáról egyelőre nem született kormányhatározat. Nem is születhetett, hiszen 2002. évi általános tartalék terhére tavaly nem lett volna szabad kötelezettséget vállalni. E szerint hivatalosan csak idén dönthet a kormány arról, mire költ a rendelkezésére álló keretből. Noha azóta már a kormányzati honlapon is olvasható, hogy idén kétmilliárdot meghaladó állami támogatást kap az új Nemzeti, a Pénzügyminisztérium illetékes főosztályán sem tudnak hivatalosan a tartalék megpántlikázásáról szóló kormányhatározatról.

A 2,3 milliárdos támogatás megítélésének időpontján túl annak technikája is erősen vitatható. A Nemzeti Színház Rt. idei támogatását a költségvetés általános tartalékából fizetné a kormány. Az államháztartási törvény mindazonáltal csak előre nem tervezhető kiadásokra engedélyez tartalék felhasználást - erre legutóbb az Állami Számvevőszék is felhívta a kormány figyelmét, a 2000. évi költségvetés elszámolásának vizsgálatakor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?