Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondtak az ügyészi egyesület vezetői

Népszabadság
2002.01.03. 07:09
Június 23-án megszűnik Hegedűs András ügyészi szolgálati jogviszonya, mert vezetői kinevezésének visszavonása után nem fogadta el a Polt Péter legfőbb ügyész által felajánlott beosztott ügyészi állást. Mint ismeretes, az Ügyészek Országos Egyesülete, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetése tavaly december 19-én az igazságszolgáltatás tekintélyének megóvása és erősítése érdekében közös közleményt írt alá. Ebben megállapították, hogy napjainkban az igazságszolgáltatás függetlensége veszélyeztetett. A nyilatkozattól még aznap elhatárolódott Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, valamint Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese is. Az ügyészi-ügyvédi nyilatkozat aláírói másnap úgy pontosították mondandójukat, hogy nem az igazságszolgáltatás függetlenségét, csupán az abba vetett hitet fenyegeti veszély.

A nyilatkozatot az ügyészi egyesület részéről aláíró két vezető, Hegedűs András elnök és Fejes Péter alelnök - a vasi ügyészség sajtószóvivője - lemondott a kilencszáz tagot tömörítő érdekképviseleti szervezetben betöltött tisztségéről. Polt Péter január 4-ére összehívta az országos főügyészi értekezletet, amelynek várhatóan egyik témája a Hegedűs-ügy lesz.