Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Készül a Lex Répássy újabb változata

Népszava
2002.01.03. 07:19
Január végéig elkészülhet a "lex Répássy" módosított változata. Ismert, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette Répássy Róbert (Fidesz) azon javaslatát, amely bevezetné a kötelező válaszadás jogát a sajtóban megjelenő véleményekre. A fideszes politikus indítványa az Ab szerint aránytalanul korlátozza a sajtószabadságot és a véleménynyilvánítás szabadságát. Répássy lapunknak korábban úgy nyilatkozott: az Alkotmánybíróság bőven adott támpontot arra, miképpen dolgozzák át a javaslatot. Ezt meg is teszik, a szöveget ismert jogászokkal véleményeztetik, mielőtt benyújtanák a parlamentnek. Arról egyelőre nincs döntés, hogy a februári plenáris ülésen kerül-e a T. Ház elé az új változat.

Az Ab kimondta: a válaszadás jogintézménye ismert a nemzetközi jogban, de annak a Répássy által javasolt módja alkotmányellenes. Hogy ezt a részt hogyan dolgozzák át, azt egyelőre nem tudni. Valószínű azonban, hogy az új javaslatban valamilyen módon szabályozzák, illetve korlátozzák a válaszadás módját, tartalmát, terjedelmét, hiszen az Ab éppen a szabályozatlanságot kifogásolta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek