Ödön
1 °C
11 °C

Újra vallanak vagyonukról a képviselők

Népszabadság
2002.01.03. 07:27
Áder János, az Országgyűlés elnöke a napokban írásban értesítette valamennyi parlamenti képviselőt, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően január 31-ig nyújtsák be legfrissebb nyilvános vagyonnyilatkozatukat, s ahhoz csatolják a családtagjaik anyagi helyzetéről szóló kimutatásokat is. A képviselők jogállásáról szóló törvény márciusi módosítása nyomán a képviselőknek és családtagjaiknak a ciklus elején és végén, ezen belül pedig minden évben vagyonnyilatkozatot kell tenniük. A képviselők nyilatkozata nyilvános, tehát minden érdeklődő beletekinthet. A családtagokét azonban a korábbi gyakorlatnak megfelelően titkosan kezeli az Országgyűlés.

A nyilatkozatban a képviselőknek és a velük egy háztartásban élő családtagoknak fel kell tüntetniük a tulajdonukban lévő ingatlanokat, gépjárműveket, nagy értékű ingóságaikat, megtakarításaikat. Számot kell adniuk gazdasági érdekeltségeikről, valamint a képviselőknek arról is, hogy a parlamenti fizetésükön kívül kapnak-e bármilyen cégtől, alapítványtól további juttatásokat. Ezenkívül közölniük kell a pénzintézetekkel vagy magánszemélyekkel szemben esetlegesen fennálló tartozásaikat. A vagyonnyilatkozat leadását határidőn belül elmulasztó képviselők a dokumentáció leadásáig nem gyakorolhatják a parlamenti mandátumukból adódó jogaikat, nem szólalhatnak fel és nem is szavazhatnak az Országgyűlésben, illetve nem kaphatnak tiszteletdíjat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?