Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkotmánybírósághoz fordulnak a földtörvény miatt

MTI
2002.01.03. 12:48
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) maga fordul az Alkotmánybírósághoz a tavaly év végén elfogadott földtörvények felülvizsgálatával kapcsolatban, miután a köztársasági elnök a szövetség kérése ellenére nem kezdeményezett előzetes alkotmányossági normakontrollt a törvénycsomag kihirdetése előtt. A szövetség elnökségének korábbi közlése szerint a földtörvények - különösen az úgynevezett előhaszonbérleti jog kiterjesztésével - alkotmányellenesen elvonják a földtulajdonosok rendelkezési jogát, a lehetőségét annak, hogy ki-ki maga döntsön arról, kinek is engedi át tartósan földje használatát.

A Nemzeti Földalap elővásárlási és különösen a gazdaságilag és jogilag is értelmezhetetlen előhaszonbérleti joga - aminek alapján az alap jelölheti ki a föld haszonbérlőjét - a MOSZ szerint nem más, mint a politikai klientúraépítés eszköze, az alkotmányos elvek és jogok semmibe vételével - tartalmazza a szövetség korábbi állásfoglalása.