Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromezer-ötszázzal több hallgató kerülhet egyetemre

Magyar Hírlap
2002.01.08. 09:19
Tavalyhoz képest háromezerötszázzal több államilag finanszírozott, azaz tandíjmenetes hallgatót lehet felvenni az egyetemekre és főiskolákra, miután a keretszámot 55 000-ról 58 500-ra növelték - jelentette be Pálinkás József oktatási miniszter a lillafüredi kétnapos konferencián. Ezzel együtt várhatóan a térítéses felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók létszáma is növekedni fog. Az egyetemek finanszírozásában idén jelentős változást hoz, hogy az intézmények az állami normatívát az adott intézmény hallgatói létszámával, valamint a kutatás-fejlesztési kapacitással és a fenntartási tennivalókkal arányosan kapják.

Az Európai Unió képzési rendszeréhez való igazodásról a miniszter elmondta: a felsőoktatási akadémiai reform kidolgozása várhatóan az idén befejeződik. Dönteni kell, hogy mely szakoknál valósítsák meg a kétciklusú képzést, amelyik a főiskolán és egyetemen folyó oktatást általában azonos alapokon folytatja a jövőben. Ki kell választani, hogy mely szakok esetében kell megkülönböztetni az egyetemen és a főiskolán folyó alapképzést; ez azt jelenti, hogy a hagyományos értelemben vett speciális, szakosító egyetemi képzés a jövőben a negyedik évfolyamtól kezdődik - mutatott rá.