Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Pintér nemzetközi megfigyelőket ígér az áprilisi választásokra

MTI
2002.01.09. 19:16
A Belügyminisztérium az MSZP felhívása nélkül is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) fordult volna a magyarországi választások folyamatának ellenőrzéséért, ugyanis erre a magyar kormány kötelezettséget vállalt - nyilatkozta a belügyminiszter szerdán az MTI érdeklődésére.

Pintér Sándor elmondta, hogy a BM még ezen a héten válaszol a kilenc szocialista képviselő által küldött levélre, amelyben azt indítványozták: a kormány hívjon nemzetközi megfigyelőket az országgyűlési választásra.

A belügyminiszter ismertetése szerint a nemzetközi megfigyelőkről szóló, úgynevezett európai biztonsági egyezményt 1990-ben Antall József akkori miniszterelnök írta alá Koppenhágában, másodszor pedig 1999-ben Orbán Viktor miniszterelnök Isztambulban. Ebben az egyezményben 54 ország vállalja azt, hogy választásaikra meghívják az EBESZ megfigyelőit.

Pintér Sándor közölte, hogy az MSZP-től december 20-án olyan levelet kapott, amelyet a kapunál adtak le a Belügyminisztériumban, és azt nem az Országgyűlés elnökén keresztül jutatták el hozzá. Ezért így, az államigazgatási eljárás általános szabályainak megfelelően, nem tizenöt, hanem harminc nap válaszadási idő áll a tárca rendelkezésére.

Megjegyezte: az 1990-es, az 1994-es és az 1998-as választásokkor is voltak úgynevezett hosszú távú és rövidtávú nemzetközi megfigyelők Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?