Judit
2 °C
7 °C

Stumpf kérdő levelet írt Horn Gyulának

OS
2002.01.11. 16:51
Horn Gyulának, mint a Szocialista Internacionálé alelnöknek írt levelet Orbán Viktor megbízásából Stumpf István kancellária miniszter, hogy Horn nyilatkozzon: tudott-e arról a levélről, amelyik saját levélpapírjára írva, de aláírása nélkül érkezett a kormány tagjainak és Horn Gyula és párttársai aggályit tartalmazza a választások tisztaságával kapcsolatban.

"Tisztelt Exminiszterelnök Úr!

Miniszterelnök úr megbízásából kívánok válaszolni a nemzetközi megfigyelők választásra történő meghívása tárgyában született 2002. január 8-án kelt, sajnálatos módon alá nem írt, ellenben az Ön levélpapírján megfogalmazott megkeresésre.

Ismereteim szerint a hivatkozott tárgyban és a belügyminiszter úrhoz intézve sem Ön, sem más frakciótársa nem nyújtott be az Országgyűlés elnökéhez írásbeli választ igénylő kérdést. A Belügyminisztériumba december hó utolsó harmadában valóban érkezett nemzetközi megfigyelők meghívására vonatkozó irat, ezen azonban országgyűlési iratszám nem szerepel, ahogy egyébként aláírás sem.

A fentiekre tekintettel megállapítható, hogy a miniszterelnök úrhoz intézett irat megküldésére a belügyminiszter úr nem adott okot, a 15 napos határidő elmulasztására való hivatkozás pedig minden jogszabályi alapot nélkülöz.

Mindezek ellenére a belügyminiszter úr a kezdeményezést beadványként kezelte és időközben megválaszolta. A belügyminiszter úr válaszlevelében foglaltakkal egyetértek, és bízom benne, hogy az eloszlatja majd a választásokkal összefüggő aggályait. Ezt elősegítendő tájékoztatom arról, hogy a külügyminiszter úr 2002. január 9-én levelet küldött Gérard Stoudmann úrnak, az EBESZ ODIHR igazgatójának, amelyben - megjelölve a választási fordulók időpontjait - a kormány felhatalmazása alapján nemzetközi megfigyelőket hívott meg a 2002. évi országgyűlési választásokra.

Kérem, tekintse tárgytalannak válaszomat, ha a korábban említett megkeresések megküldése nem az Ön tudtával történt. Amennyiben azonban ennek az ellenkezője az igaz, nyomatékkal kérem Exminiszterelnök urat, tegyen arról, hogy ez a méltatlan gyakorlat - gépírásos szövegek aláírás nélküli kézbesítése ellenzéki frakciók részéről a kormány tagjainak, majd annak a sajtóban történő sérelmezése, hogy az egyébként nem létező határidőben válasz nem születik - ne folytatódjék."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?