Szilvia
5 °C
16 °C

Kritikus helyzetben a kaposvári megyei kórház

MTI
2002.01.17. 00:37
Naponta több mint kétmillió forinttal többet kell fűtésre költeni a hétfőtől elrendelt gázkorlátozás miatt a kaposvári megyei kórháznak, s ezt néhány napon túl az intézmény nem tudja finanszírozni - közölte az MTI-vel Brandmüller István gazdasági igazgató szerdán. Tájékoztatása szerint a Kaposi Mór Megyei Kórház napi gázszámlája 365 ezer forint, ezzel szemben az olajfűtés 2,7 millió forintba kerül. A kórház legfeljebb hét napig képes fizetni a számlát, ennyi az a kedvezmény, amit a gázszolgáltatótól egy külön szerződés értelmében évente kap amiatt, hogy a kórház kettős energiahordózóval rendelkezik, s szükség esetén át tud állni olajfűtésre. Álláspontunk szerint, ha központilag rendelték el a gázkorlátozást, akkor a kormányzatnak vállalnia kell az többletköltségek megtérítését - jegyezte meg Brandmüller István.

A Kaposi Mór Megyei Kórház egyike annak a három somogyi nagyfogyasztónak, amelyeket érint a gázkorlátozás. A Közgáz Rt illetékese elmondta: az említett nagyfogyasztókkal külön szerződésük van, mind hárman kedvezményes áron kapják a gáz már évek óta, amely közös megállapodás alapján jött létre. A kedvezmény fejében ezek a fogyasztók vállalták, hogy szükség esetén átállnak egy náluk meglévő, más energiahordozóra, a kórház esetében például olajfűtésre. A Mol Rt. által elrendelt, hétfőtől érvényesített szankció a cég tervei szerint, az időjárástól függően, akár 40-45 napig is eltarthat

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?