Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nem ad emelt pótlékot a BM a fővárosi tűzoltóknak

MTI
2002.01.18. 17:22
A Belügyminisztérium (BM) hajlandó lenne kifizetni a Fővárosi Önkormányzatnak a tűzoltópótlékok kapcsán támasztott milliárdos tételű alapkövetelését, de a tőke kamatainak kiszámításában nem tudnak megegyezni a felek, így folytatódik a jogvita - derült ki a Fővárosi Bíróságon pénteken megtartott tárgyalás során.

A felperes Fővárosi Önkormányzat és az alperes BM, illetve Pénzügyminisztérium közötti első fokon folyamatban lévő polgári perben az önkormányzat pénteken bejelentett felemelt kereseti kérelme szerint 1 milliárd 52 millió forintot, valamint ahhoz kapcsolódóan a jegybanki alapkamat kétszeresét követeli.

A BM jogi képviselője a tárgyaláson bejelentette, hogy az alapösszeget akár letétbe is helyezik, ám csak akkor fizetnek a fővárosnak, ha sikerül megegyezniük a tűzoltók pótlékára vonatkozó tavalyi kormányhatározat alapján abban a formában, ahogy már az összes többi megyei önkormányzattal sikerült megegyezni.

- Ellenkező esetben azonban egy fillért sem fizet a fővárosnak az állam - jegyezte meg a BM ügyvédje. A BM jogi képviselője szerint azonban elfogadhatatlan az, hogy a főváros a jegybanki alapkamat kétszeresét követeli, hiszen a tűzoltóknak mint magánszemélyeknek az alapösszeg mellé legfeljebb csak a jegybanki alapkamat járhat.