Judit
2 °C
7 °C

Törvényt sért a Happy End

Népszava
2002.01.22. 07:25
A közel egy évtizedes múltra visszatekintő Happy End Kft. a cégbíróság adatai szerint csupán egyetlen alkalommal nyújtott be úgynevezett egyszerűsített éves beszámolót az 1994-es évről - értesült a Népszava. A Fidesz kampánycége, majd az országimázs alakításának legfőbb vállalkozása 1998 óta azonban nem készített üzleti összegzést. A Happy Endhez ezer szállal kapcsolódó Ezüsthajó Kft., amely egyedül a miniszterelnök útjainak vágatlan videós dokumentálásáért közel 900 millió forintot kapott a Miniszterelnöki Hivataltól, szintén adós maradt 2000-es mérlegével. A két vállalkozás az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartása számára se küldte el beszámolóját. A két cég az elmúlt két év során legalább mintegy 7 milliárd forint értékben kapott megbízást az Országimázs Központon keresztül.

Az adatok nyilvánossá tételére a számviteli törvény azért kötelezi a hazai cégeket, hogy ezzel erősítse a cégek közötti gazdasági bizalom kialakulását. A vállalkozásoknak mérlegüket és eredménykimutatásukat évente kell eljuttatniuk a cégbírósághoz és az Igazságügyi Minisztériumhoz, így ugyanis biztosítható, hogy apartnerek bármikor viszonylag pontos adatokhoz juthatnak leendő üzletfelükről. Amennyiben egy vállalkozás sorozatosan elmulasztja beszámolójának leadását a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indíthat, és kötelezheti a céget a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállítására. A cégbíróság mérlegelésétől függően a rendszeres törvénysértésért bírság is kiszabható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?