Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkapták az első 'állami fizetést' a papok és lelkészek

MTI
2002.01.28. 12:46
Először kaphatnak állami jövedelem-kiegészítést a kistelepüléseken szolgáló papok és lelkészek, az első havi összeg már megjelent az érintett egyházak számláján. A kormány képviselői tavaly decemberben írtak alá megállapodást a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetőivel arról, hogy az ötezer lélekszám alatti településeken dolgozó lelkészek és más, egyházi szolgálattevők ez év január 1-jétől állami jövedelempótlékban részesülnek. A kulturális tárca ugyanakkor megállapodást írt alá a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elöljáróival is. Ennek értelmében a Mazsihisz ugyanezen keretből évi 35 millió forint támogatást kap vidéki temetői fenntartására.

Az állam - a Mazsihisznek szánt juttatást is beleértve - összesen 1 milliárd 350 millió forintban határozta meg a jövedelempótlék ez évi pénzügyi keretét. Ebből a Magyar Katolikus Egyház az idén 980 millió, a református egyház 273 millió, az evangélikus egyház 46 millió forint, a Mazsihisz pedig - vidéki temetői fenntartására - 35 millió forint hozzájárulásban részesül. Az összeg legfeljebb a minimálbér 60 százaléka, azaz személyenként havi 20-30 ezer forint lehet.