Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elutasított perújítás Hóman Bálint ügyében

Népszabadság
2002.01.29. 08:42
Nem lesz perújítás Hóman Bálintnak, a Horthy-korszak 1946-ban életfogytiglanra ítélt kultuszminiszterének ügyében, miután a Fővárosi Bíróság elutasította Hóman fiának perújrafelvételi kérelmét - értesült a Népszabadság. Az 1885-ben született Hóman történelemprofesszorként oktatott a budapesti tudományegyetemen, tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának, és Szekfű Gyulával együtt szerzője a Magyar Történet című összefoglaló műnek. Hóman később kultuszminiszteri tárcát vállalt Gömbös Gyula kormányában. A Bárdossy-kormány tagjaként már Magyarország Szovjetunió elleni hadba lépése mellett szavazott, s előterjesztője és megszavazója volt az első két zsidótörvénynek. 1944 végén nyugatra távozott, egy évvel később azonban az amerikai hatóságok mint háborús bűnöst kiadták hazánknak - emlékeztet a napilap.

A Népbíróság 1946-ban Hóman Bálintot háborús bűntett miatt életfogytig tartó fegyházra ítélte. Az Akadémia már a vádemelés előtt kizárta soraiból. Hóman 1951-ben a váci fegyházban halt meg. Tavaly októberben a tassi református temetőben temették újra. Hóman Bálint Kanadában élő fia évekkel ezelőtt perújítási kérelemmel fordult a Fővárosi Bírósághoz. Az ügyészség a kérelem elutasítását javasolta, mondván a leszármazott egyetlen olyan okot sem tudott megjelölni, ami indokolná a per újratárgyalását. A vádhatóság szerint az életfogytiglani büntetést ki-szabó ítélet rögzíti, hogy Hóman politikusként elkövette az akkori törvények értelmében háborús bűntettet. A Fővárosi Bíróság most ugyanerre hivatkozva elutasította a kérelmet, ám a döntés nem jogerős.