Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Külföldre toboroznak magyar ápolónőket

Magyar Hírlap
2002.01.30. 09:57
Májusban már munkába áll Svédországban az első szervezett magyar orvoscsoport. A 14 radiológus és 3 patológus a svédországi Göteborg megyében kapott munkaszerződést annak a két ország közötti megállapodásnak az eredményeként, amelyet még tavaly kötöttek a magyar doktorok kinti foglalkoztatásáról. Bár az egészségügyi tárca honlapján található tájékoztató szerint Magyarország ügyel arra, hogy lehetőleg ne a hiányszakmákból vigyenek külföldre orvosokat, a radiológia és a patológia bizony annak számít. A különbség, hogy míg itthon a "nem hálapénzes" szakmákban az orvos bruttó fizetése nem éri el az évi egymillió forintot, addig például Svédországban éves szinten 13 millió forintnak megfelelő pénzt kereshetnek.

De nemcsak orvosokat, hanem nővéreket is mindinkább toboroznak az Európai Unióból Magyarországon. Néhány nappal ezelőtt a baranyai fekvőbeteg-intézetekhez is eljutott annak a konkrét megkeresésnek a híre, miszerint Németországban szívesen várják a szakképzett magyar nővéreket. A Frankfurtból érkezett ajánlat szerint az ott munkát vállaló nővérek pótlékokkal együtt 2500-2800 márkát, azaz 310-350 ezer forintot kereshetnek. (Itthon ma egy ápolónak több hónapig kell dolgoznia ennyi pénzért.) A felkínált szerződés 18 hónapra szól, a kijutásnak pedig két feltétele van, a nyelvtudás és a szakképzettség. A baranyai felhívás nem egyedi. Mint a Magyar Ápolási Egyesület elnöke a lapnak elmondta, külföldről rendszeresen keresnek munkaközvetítőkön, újság- és egyéb hirdetéseken keresztül magyar nővéreket. Az egyesület nemcsak német, de osztrák, olasz és újabban skandináviai megkeresésekről is tud.