A közlekedési tárca szerint Helmeczy riogat árvízügyben

2002.02.05. 12:52
Helmeczy Lászlónak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlése elnökének nyilatkozata vízügyi kérdésekben tájékozatlanságáról árulkodik, és alaptalanul riogatja az általa vezetett megye lakosságát - jelenti ki közleményében Manninger Jenő a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Közleményében a minisztérium felhívja az elnök figyelmét arra, hogy az elmúlt évben, a Felső-Tisza környezetében - a vízügyi tárca szakemberei által - megépített, több mint 30 km új árvízvédelmi töltés teljesen biztos védelmet nyújt egy tavalyihoz hasonló árhullám esetén.

Helmeczy állításával szemben, a korszerű védművek megakadályozzák, hogy töltéseken a víz átjusson. A közlemény szerint ugyancsak téves Helmeczy Lászlónak azon kijelentése is, mely szerint a hegyekben rendkívüli hómennyiség található. Műholdas felvételek segítségével ma már egyértelműen meg lehet állapítani a vízgyűjtő területen lehullott hó nagyságát. A jelenlegi hómennyiség jelentéktelen mértékben tér el a sokéves átlagtól.

A víztározók építése ügyében is jelentős eredményeket sikerült elérnie a kormánynak az elmúlt évtizedekhez képest, hiszen 2001-ben első alkalommal tárgyaltak érdemben nemzetközi szinten ezek fejlesztéséről.