Jenő
-3 °C
5 °C

Beadja lemondását Paskai László

Népszabadság
2002.02.09. 13:14
Az egyházjogi előírások szerint a hetvenötödik életévét májusban betöltő Paskai László bíborosnak fel kell ajánlania lemondását. Az utód személyéről a pápa dönt -adta hírül szombati számában a Népszabadság. Az egyház belső köreiben azt sem tartják kizártnak, hogy II. János Pál pápa néhány évig még jelenlegi tisztségében szeretné látni Paskai bíborost.

. Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek 1927. május 8-án született, tehát rövidesen betölti hetvenötödik életévét. Egyházi források a napilapnak megerősítették, hogy a bíboros a közeljövőben megírja lemondólevelét, de ennek időpontja - nem utolsósorban a közelgő parlamenti választások miatt - egyelőre kérdéses. Az alkalmasnak tartott utódokról a püspöki kar javaslatai nyomán az apostoli nuncius, azaz a pápai követ "hármas listát" állít össze, és azt felterjeszti a Szentszéknek. Az alkalmassági feltételek között szerepel az erős hit, a jó hírnév és a megfelelő teológiai képzettség. A jelöltnek legalább harmincöt évesnek kell lennie. Az apostoli nunciusnak a saját véleményét és a püspöki kar elnökének javaslatát is továbbítania kell a pápához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?