Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zsinati támogatás a koalíciónak?

Népszabadság
2002.02.21. 08:31
Ne hagyják magukat senkitől sem megfélemlíteni - kéri a híveket a református egyház választási körlevele. A nyilvánosság kizárásával tanácskozó zsinat választási körlevele szerint nem szabad megengedni, hogy eldurvuljon a választási küzdelem. Fontos egy-egy országgyűlési képviselő személyi alkalmassága is, de még fontosabb az, hogy melyik pártot képviseli. A körlevélben szereplő leírások és utalások alapján úgy tűnik, hogy a felhívás burkolt formában a Fidesz-MDF koalíció támogatására szólít fel. A református egyház egyik rangos - neve elhallgatását kérő - képviselője a napilapnak megerősítette, hogy valóban ez a politikai következtetés adódik a körlevél szövegéből.

A zsinat módosította az egyház nyugdíjtörvényét, a tisztségviselők nyugdíjba vonulásának felső korhatára 75 évről 70 évre csökkent. Bölcskei Gusztáv lapunk előző számában úgy nyilatkozott, hogy a javaslat nem a 72. évében járó Hegedűs Loránt dunamelléki püspök ellen irányul. Az új szabályok mindenféle halasztási lehetőség nélkül, 2003. január 1-jén hatályba lépnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Hegedűs püspök nem indulhat az idén esedékes református tisztújításon, hanem nyugdíjba kell vonulnia.

Tavaly év végén a zsinat elhatárolódott ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész, MIÉP-es parlamenti képviselő antiszemitának tartott nézeteitől. Hegedűs püspök a napilap kérdésére kijelentette, hogy "semmilyen szín alatt" nem ért egyet a zsinati határozatokkal, de részletes álláspontját csak a későbbiekben kívánja kifejteni.