Csehák a szocialisták jelöltje az egészégügyi tárcára

MTI
2002.02.25. 15:44
Újabb miniszterjelöltjét jelentette be hétfőn zalai programja során Medgyessy Péter: az MSZP kormányfő-jelöltje közölte, hogy az egészségügyi és szociális tárcát Csehák Juditnak szánja. A Keszthelyen tartott sajtótájékoztatón az egészségügy irányítását, illetve felügyeletét korábban miniszterként s miniszterelnök-helyettesként ellátó Csehák Judit egy mondatba tömörítette programjának lényegét: "Senki ne legyen szegény, mert beteg, és senki ne legyen beteg, mert szegény".

- A jelöltség elvállalásakor nem az öngyilkosjelöltek klubjába jelentkeztem, hanem olyan feladatra, amely a biztonság, esély, emberiesség és a bizalom alapelvei szerint, egységben kezeli az egészség- és szociálpolitikát - hangoztatta a miniszterjelölt. Az ország gazdasági előrehaladása önmagában nem oldja meg a szociális gondokat, a tehetősebbeknek is érdeke, hogy az éles társadalmi különbségek ne maradjanak meg - szögezte le.

- Olyan képzési, munkavállalási és visszailleszkedési formákat kívánunk bevezetni, amelyek újra és újra esélyt adnak a dolgozni akaró képzetlen embereknek, a munkanélkülieknek - emelte ki a miniszterjelölt. Alapvető célként jelölte meg, hogy az uniós átlaghoz közelítsék a születéskori várható élettartamot. - Az eredményes egészség- és szociálpolitika egyik alapfeltételének tekintem az állami, önkormányzati, társadalmi, egyházi szervezetek és a tömegtájékoztatás szoros együttműködését, a csapatépítést - említette a szocialisták miniszterjelöltje.

Kérdésekre válaszolva Csehák Judit közölte: miniszterként legelőbb az ágazatból hiányzó százmilliárd forint pótlását, a nővérek béremelését, a pótlékok és a hűségjutalom rendezését igyekezne megoldani.